Κ α λ α β ρ υ τ α

Κ α λ α β ρ υ τ α
Το χιονοδρομικο κεντρο

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Παρόν… Το κλειδί για την ευτυχία

Η προσοχή και η συγκέντρωση δεν έρχεται εύκολα. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν μπορούν πλέον να συγκεντρωθούν σε τίποτε. Η προσοχή τους όλο διασπάται. Διασπάται από τον καταιγισμό της πληροφορίας και της επικοινωνίας, που ενώ σε σωστές δόσεις θα ήταν ευεγερτικός, σε όλον αυτόν τον κυκεώνα είναι απλά καταστροφικός. E-mails, κοινωνικά δίκτυα, τηλέφωνα, μηνύματα, κακές ειδήσεις, εργασιακό και οικονομικό στρες, οικογένεια, σχέσεις, όλα αυτά κάνουν εύκολα το μυαλό να «μπλοκάρει», να γεμίσει με άχρηστες πληροφορίες και να χάνει ότι ουσιαστικό ενδιαφέρει τον καθένα. Και συγκεκριμένα το ουσιαστικότερο: Το δώρο τού να είναι ζωντανός. Το σώμα καταρρέει κάτω από το βάρος αυτών των πιέσεων. Μπορεί στην αρχή να μη γίνει εύκολα αντιληπτό, αλλά με το καιρό θα εκδηλωθεί με τη μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (το αισιόδοξο σενάριο) ή αν παρατραβήξει πολύ η πίεση, με μη αναστρέψιμες ασθένειες (το χειρότερο).
Το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η ποιότητα των εμπειριών μας. Το να αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε την κάθε στιγμή, ότι τη μοιραζόμαστε με όσους αγαπάμε, να την απολαμβάνουμε όταν αυτή συμβαίνει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, από ότι φαίνεται τελικά, να εφαρμοστεί αυτό που θεωρείται αυτονόητο. Το μυαλό είναι σε μια διαρκή κίνηση, «πηδάει» από το παρόν στο παρελθόν και στο μέλλον, δεν στέκεται ήσυχο ούτε μια στιγμή, μας κάνει να χάνουμε τη στιγμή που ζούμε, γιατί πολύ απλά (σχεδόν πάντα) είναι αλλού. Και έτσι χάνεται η ευτυχία που προέρχεται από τις στιγμές της καθημερινότητας, δεν αξιολογείται σωστά και θεωρείται αυτονόητη, ότι θα είναι πάντα εκεί, να μας περιμένει πότε θα της δώσουμε τη σημασία που της αξίζει.
Η ευτυχία όμως δεν θα είναι πάντα εκεί δυστυχώς (κάτι που ήδη γνωρίζουμε). Τα πράγματα αλλάζουν στη ζωή και οι κακές στιγμές διαδέχονται τις καλές και το αντίστροφο.
Άρα το θέμα είναι να μπορούμε να απολαύσουμε τις καλές μας περιόδους, να είμαστε στο παρόν όταν συμβαίνουν. Το μυαλό μας να είναι εκεί και να τις απολαμβάνει. Το αυτονόητο δηλαδή, που όμως τελικά είναι και ότι πιο δύσκολο.
Το μυαλό πρέπει να «σταθεί», να ηρεμήσει, να δώσει προσοχή σε απλά πράγματα, να τα απολαύσει. Προσπαθήστε να είστε παρόν στις στιγμές σας, στο τώρα σας. Αν ζείτε μια ευτυχισμένη στιγμή, βιώστε τη με κάθε αίσθησή σας. Ακούστε ότι γίνεται, δείτε ότι συμβαίνει, μυρίστε το άρωμά της, καταγράψτε τη στο μυαλό σας.
Θα σας χρειαστεί στο μέλλον, γιατί η ανάμνησή της θα σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα σε πιο δύσκολες φάσεις της ζωή σας. Πηγή: http://www.ipop.gr  / http://www.schizas.com